Candy Canes: onmisbaar tijdens Kerstmis en Sinterklaas

Candy Canes: onmisbaar tijdens Kerstmis en Sinterklaas

De candy cane wordt steevast in verband gebracht met Kerstmis en Sinterklaas. En dat is zeker niet nieuw, want documenten uit de negentiende eeuw tonen aan dat dergelijke zuurstokken ook toen al in de kerstboom werden gehangen. Traditioneel zijn de candy canes rood en wit, maar tegenwoordig komen ze ook in andere kleuren voor. Als u ze zelf maakt, kunt u de creativiteit de vrije loop laten.

Niet langer alleen rode candy canes

Zuurstokken zijn steeds wandelstokvormig en hebben traditioneel witte en rode strepen, zoals deze Fun Candy Canes. De rode en witte kleuren vormen een verwijzing naar de geschiedenis van kerst, een feest dat een katholieke oorsprong kent. Wit staat voor de reinheid van Christus en rood symboliseert het bloed van deze goede man. Draai het stokje om en de beginletter van de naam van Jezus verschijnt. Het zal niet verbazen dat de eerste candy canes eeuwen terug werden uitgedeeld in de kerk. Toch komen tegenwoordig ook andere kleuren voor, bijvoorbeeld de Fun Candy Canes Blauw Wit die ook bij ons te verkrijgen zijn. Telkens hebben ze een authentieke smaak die doet denken aan pepermunt.

Zelf candy canes maken vergt veel tijd energie

Het is mogelijk om zelf candy canes te maken, maar dat is zeker niet in een een-twee-drie gedaan. Om zelf candy canes te maken, hebt u kookspray, kristalsuiker, maïssiroop, pepermuntextract en voedingskleurstoffen nodig. U sprayt dan eerst twee bakplaten in met de kookspray en verwarmt de oven voor op 200°C.

Vervolgens mengt u 3 kopjes kristalsuiker met een kopje lichte maïssiroop en een vierde van een kopje water. Verwarm het mengsel een klein beetje tot het lauw wordt en u alles goed kunt roeren. Voeg daarna opnieuw een vierde van een kopje water toe. U laat het vervolgens koken tot een homogene siroop, tot het een temperatuur heeft van ongeveer 140°C. Haal het nadien van het vuur en als het eenmaal niet meer kookt, voegt u pepermuntextract toe. De helft van de siroop doet u op de bakplaat en plaatst u in de voorverwarmde oven.

Bij de resterende siroop doet u de rode voedingskleurstof. U doet dit op een bakplaat en wacht tot het geheel de gewenste textuur krijgt, zodat u het met een metalen spatel tot snoep kunt kneden. U kunt daarbij ook gebruikmaken van hittebestendige handschoenen. Zorg dat het rode snoep een lange sliert vormt en plaats het in de oven. Haal nu de eerder gemaakte siroop uit de oven en voeg witte voedingskleurstof toe. Uiteraard kunt u ook andere soorten voedingskleurstof gebruiken. Kneed ook dit tot een sliert.

Duw daarna de twee slierten samen en wikkel ze rond elkaar. Geef het eventueel de gewenste wandelstokvorm en laat het afkoelen. In ongeveer anderhalf uur tot twee uur maakt u zo uw eigen candy canes. Is dat toch iets te veel werk? Dan kunt u uiteraard ook gewoon candy canes kopen bij 4UStore. Deze zijn heel voordelig en snel in huis.