Wat wordt er gevierd met kerst?

Wat wordt er gevierd met kerst?

Kerst is elk jaar opnieuw een heuglijke periode. We dineren lekker samen, maken er een fijne avond van en nadien volgen natuurlijk de cadeautjes. Maar waarom vieren we eigenlijk kerst en wat vieren we op die dag? Het heeft veel te maken met het Bijbelverhaal van Jezus Christus, de zoon van God. Desondanks vieren ook mensen die niet geloven in God kerst.

De verjaardag van Jezus Christus

Kerst is een christelijke feestdag. Op kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus. Het is in de vierde eeuw dat de christelijke kerk 25 december als de officiële geboortedag van Jezus heeft vastgelegd. Toch is het niet per se helemaal duidelijk of Jezus wel degelijk in de kerstnacht is geboren. Er bestond altijd wel discussie over de exacte geboortedatum van Jezus Christus. In de Bijbel zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen die aangeven dat Jezus op een ander moment moet zijn geboren. Omdat iedereen nu eenmaal een verjaardag moet hebben, ook als de exacte dag niet helemaal duidelijk is, vieren we op kerst de verjaardag van Jezus Christus.

De dagen worden opnieuw langer

De oorsprong van de kerstperiode gaat verder terug dan het christelijke verhaal. Zo hadden de Germanen de midwinterfeesten om de afsluiting van de langste nacht te vieren. Tijdens deze feesten zetten de Germanen een versierde boom in huis en stookten ze vreugdevuren. Deze versierde boom kennen we nog steeds en noemen we tegenwoordig de kerstboom. De vroege katholieken waren heel goed in het omarmen van andere culturen en feesten, als ze het maar in een katholiek jasje konden verpakken. De bredere kerstviering is met andere woorden ook door andere culturen vormgegeven. Het is wellicht geen toeval dat de Germaanse midwinterfeesten twaalf dagen duurden, net zoals de periode tussen kerst en Driekoningen.

Gezellig samenzijn en cadeautjes

Tot op heden kunt u op kerstavond naar de kerstnachtdienst gaan en zijn er veel religieuze vieringen. Hoewel er een lange culturele en religieuze geschiedenis aan Kerstmis voorafgaat, is dat niet voor iedereen de reden om het te vieren. Het is vooral een onderdeel geworden van onze cultuur en het is door bedrijven gepromoot en gecommercialiseerd. Het is een moment van gezelligheid, van vergiffenis en van samenzijn met het gezin, de familie en de vrienden. Maar het is ook een moment van cadeautjes. En het aantal cadeautjes onder de kerstboom is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Ook mensen die helemaal niet religieus zijn, vieren tegenwoordig kerst en geven cadeautjes. Daar zijn winkeliers natuurlijk heel blij mee. Daarom wordt wel eens gezegd dat Kerstmis dé feestdag van het kapitalisme is.