Hoe kies je het juiste desinfectiemiddel voor verschillende oppervlakken?
Er is een ruime keuze aan desinfectiemiddelen en dat is een goede zaak: verschillende oppervlakken en gebruikssituaties vergen ook verschillende middelen. Niet elk desinfectiemiddel werkt even goed op elk materiaal of is even veilig. Sommige producten kunnen zelfs schade veroorzaken en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Met het onderstaande stappenplan maak je altijd de juiste keuze, zodat jouw werkplek, kantoor of huis brandschoon én veilig blijft.
Stap 1: Bepaal het type oppervlak
De eerste stap is het goed inspecteren van het oppervlak dat je wilt desinfecteren. Gaat het om harde oppervlakken, zoals een tafelblad, deurklinken of tegels? Of heb je te maken met zachte materialen, zoals een stoffen bank of gordijnen? Dan heb je natuurlijk andere desinfectiemiddelen nodig. Over het algemeen is het aan te raden om het oppervlak eerst even oppervlakkig te reinigen. Ook wat het gebruik van andere schoonmaakmiddelen en -materialen betreft is een voorafgaande inspectie van het oppervlak aan te raden.
- Harde oppervlakken zijn meestal eenvoudig te reinigen met een breed scala aan desinfectiemiddelen. Let wel op bij (harde) houtsoorten, want hierbij zijn niet alle middelen even geschikt.
- Zachte oppervlakken vereisen vaak een specifiek product dat het materiaal niet aantast. Lees altijd goed op het etiket of het product al dan niet geschikt is voor textiel of tapijt.
- Handen en andere lichaamsdelen vereisen speciale desinfectiemiddelen die geschikt zijn voor gebruik op het lichaam. Deze zijn dermatologisch getest en irriteren niet. Wij hebben een breed scala aan handdesinfectiemiddelen die veilig in gebruik zijn. Let wel altijd op voor de ogen: wrijf niet in de ogen net na het desinfecteren van de handen! Voor het beschermen van de ogen zijn er andere oplossingen, zoals gelaatsschermen.
Stap 2: Check de ingrediënten
De samenstelling van desinfectiemiddelen kan verschillen. In ieder geval is er altijd een desinfectans aanwezig, maar daarnaast kunnen desinfectiemiddelen soms andere bestanddelen bevatten. Sommige producten bevatten krachtige chemicaliën, terwijl andere middelen juist zachtere, natuurlijke ingrediënten hebben.
- Voor algemeen gebruik: gebruik een middel op basis van alcohol (70% of hoger). Dit is effectief tegen de meeste bacteriën en virussen. Het is ideaal voor diverse oppervlakken, zoals je telefoon, toetsenbord, betaalterminals of het keukenblad. Bij gebruik van oppervlaktedesinfectiemiddelen in de keuken moet je wel goed controleren of het HACCP-conform is.
- Voor delicate oppervlakken: kies een milder middel. Dit voorkomt schade aan hout, leer of stof. Vaak gaat het hierbij om afbreekbare desinfectiemiddelen met ecologische bestanddelen, omdat deze middelen zachter zijn voor het oppervlak.
- Voor zwaar vervuilde oppervlakken: overweeg een krachtiger middel, zoals een product met chloor of quaternaire ammoniumverbindingen. Let wel op: deze producten kunnen bij verkeerd gebruik giftig zijn. Hierdoor zijn ze enkel geschikt voor professioneel gebruik. Deze desinfectiemiddelen worden onder meer gebruik bij transportbanden in de voedselverwerkende sector.
Stap 3: Denk aan veiligheid
Heb je huisdieren of jonge kinderen? Dan is het belangrijk om een product te kiezen dat geen giftige dampen afgeeft of resten achterlaat die schadelijk kunnen zijn. Ga in ieder geval de veiligheidsvoorschriften na, zowel wat veilig gebruik als veilige opslag betreft. Deze voorschriften zijn op de verpakking weergegeven. Gebruik altijd handschoenen bij het gebruik van agressieve middelen en zorg dat je goed ventileert.
Stap 4: Stem je middelen af op de ruimte
Elke ruimte in je huis of op het werk heeft andere eisen als het gaat om desinfectie. In de keuken heb je bijvoorbeeld voedselveilige desinfectiemiddelen nodig. Vaak gebruikt men hier desinfectiedoekjes, maar dit is zeker geen verplichting. In de badkamer kunnen krachtigere middelen worden gebruikt. In de woonkamer en in vergaderruimtes ligt de focus meestal op producten die geen nare geuren achterlaten en die dampvrij werken, zodat de ruimte snel opnieuw kan worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor de desinfectie van kantoorruimtes.
Stap 5: Test het product eerst uit
Heb je een nieuw desinfectiemiddel gevonden en twijfel je of het geschikt is voor het desbetreffende oppervlak? Test het dan eerst uit op een klein, onopvallend stukje van het oppervlak. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk een hele tafel beschadigt of een verkleuring achterlaat op je favoriete bank. Wacht even en kijk of er problemen optreden. Is dat niet het geval? Dan kun je het middel zorgeloos gebruiken.
"