Hoe suikervrij is suikervrij snoep nu echt?
Bij 4UStore bieden we heel wat suikervrij snoep aan. Er zijn dan ook behoorlijk veel producenten die suikervrij snoep op de markt brengen. Regelmatig krijgen we vragen over dergelijk suikervrij snoep. Is suikervrij snoep echt suikervrij en is suikervrij snoep gezond? Het antwoord op deze vragen is niet zo eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. Daarom moeten we wel het een en ander voor u uitleggen.
Logisch dat producenten hun snoep suikervrij noemen
Steeds vaker verschijnen er in de supermarkt producten met allerlei suikerclaims. "Geen suiker toegevoegd", "suikervrij" en "ongezoet" zijn er voorbeelden van. Consumenten denken dan al eens dat deze producten perfect passen in een gezonde levensstijl, maar dat is niet altijd het geval. Dat dergelijke claims vaak worden gebruikt, hoeft uiteraarrd niet te verbazen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de meerderheid van de consumenten enerzijds wel wantrouwig staat tegenover dergelijke claims, maar er zich anderzijds toch gewoon door laat beïnvloeden. Een claim op het etiket beïnvloedt met andere woorden de aankoopbeslissing, zelfs bij wantrouwende consumenten.
Vooral suikerclaims blijken veel effect te hebben op hoe consumenten producten beoordelen. Bij meer dan de helft van de consumenten leeft het idee dat producten met dergelijke suikerclaims een positief effect hebben op de gezondheid. Dat is uiteraard heus niet altijd terecht. In ieder geval hoeft het niet te verbazen dat producenten hun snoep al eens suikervrij noemen, want suikervrij snoep wordt gemakkelijker verkocht.
Regels omtrent suikerclaims bij snoep
Omdat dergelijke claims misleidend kunnen zijn, bestaan er best wel een aantal regels over. Een snoepje mag zich bijvoorbeeld enkel "suikervrij" of "zonder suiker" noemen als het geen suiker bevat, terwijl soortgelijke producten dat wel doen. In de praktijk accepteert men echter dat er tot 0,5 gram suiker per 100 gram of per 100 ml in een product mag zitten om het suikervrij te noemen. Suikervrij snoep wil dus niet per se zeggen dat er geen suiker in het snoepje zit, maar wel dat er vrijwel geen suiker in zit.
Deze claim mag echter niet worden verward met andere claims die op de producten kunnen staan. Suikerarm wil namelijk zeggen dat er niet meer dan 5 gram suiker per 100 gram of niet meer dan 2,5 gram suiker per 100 ml in een product zit. In een suikerarm product kan dus honderden tot duizenden keren meer suiker zitten dan in een suikervrij product, dat voor alle duidelijkheid wel een klein beetje suiker kan bevatten.
Andere claims zijn zo vaag dat ze helemaal geen idee geven over de hoeveelheid suiker in een product. "Zonder toegevoegde suikers" betekent namelijk enkel dat er geen vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen aan het product zijn toegevoegd. Uiteraard kunnen er wel van nature aanwezige suikers in het product aanwezig zijn. Dat laatste moet dan wel op de verpakking worden weergegeven. Ook claims als ""verlaagd gehalte aan suikers"" en ""light"" geven weinig info over hoeveel suiker er in een product zit. Ze betekenen alle twee louter dat het suikergehalte minstens 30% lager is dan bij een vergelijkbaar product. Sommige producenten gebruiken de term enkel voor producten zonder suiker en calorieën, bij andere producenten zit er gewoon wat minder suiker in hun product. Enkel door het etiket te beoordelen, komt u te weten wat men echt bedoelt.
Light, suikervrij, suikerarm en soortgelijke claims betekenen niet dat iets minder calorieën bevat of gezonder is, want suiker kan bijvoorbeeld door vet zijn vervangen of omgekeerd. Men lijkt bovendien ook meer te drinken en te snoepen van dergelijke lightproducten, waardoor consumenten soms zelfs meer calorieën binnenkrijgen door lightproducten te kopen.
Suikervrij snoep is niet per se gezonder
Suiker wordt om verschillende redenen in snoep verwerkt. Uiteraard doet men dat omwille van de zoetende kracht, maar ook de karakteristieke textuur en het mondgevoel van snoep wordt door suiker gecreëerd. Daarnaast kan suiker de smaak van andere ingrediënten versterken of ervoor zorgen dat snoep langer houdbaar blijft. Suiker speelt met andere woorden een heel belangrijke rol bij snoep en kan niet zomaar worden weggelaten.
Als u suikervrij snoep koopt, zal men dan ook vrijwel altijd andere ingrediënten moeten gebruiken om het gebrek aan suiker te compenseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om zoetstoffen, extra bindmiddelen, smaakversterkers en dergelijke meer. Deze stoffen zijn niet altijd gezond en kunnen zelfs gezondheidsklachten opleveren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor zoetstoffen. Zoetstoffen hebben vrijwel geen calorieën, omdat ze niet of bijna niet door het lichaam worden afgebroken en opgenomen. Ze komen dus heelhuids in de dikke darm terecht, waar ze wel in contact komen met darmbacteriën en waar ze fermenteren. Dat zorgt voor winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikloop. Omwille van de gezondheidsnadelen kijkt men steeds vaker naar alternatieven als honing. Honing bevat echter ook calorieën en kan tandbederf veroorzaken.
Met mate genieten van suikervrij snoep
Suikervrij snoep is snoep dat zo goed als suikervrij is. Het bevat minder dan 0,5 gram suiker per 100 gram. Dit wil echter niet zeggen dat suikervrij snoep gezonder is, geen calorieën bevat of dat u er vrijelijk van mag genieten. Suikervrij snoep kan bijvoorbeeld winderigheid en zelfs buikloop veroorzaken. Net als bij klassiek suikerwerk geldt dan ook dat u maar beter niet kunt overdrijven met suikervrij snoep. Af en toe eens snoepen, is uiteraard niet verboden. Dit geldt zowel voor suikervrij, suikerarm als suikerhoudend snoep.